Hírek

Nézd meg az új ingatlanokat

MIT LEHET KEZDENI AZ ÁFÁ-VAL? – KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A CSOK-RÓL

CSOK: egy sorozatban hozunk konkrét és alaposan körüljárt példákat a családok számára fontos támogatási feltételekről.

Sorozatunkban most az áfa-visszatérítéssel foglalkozunk. Egészen pontosan azzal a helyzettel, hogy mi van, ha magánszemélytől vesszük az ingatlant.

A kérdés:

A levelet író érdeklődő nem kifejezetten a CSOK-ról kérdezett. Őt az érdekelte, hogy akkor is érvényesíteni tudja-e az új lakás építésénél járó adó-visszatérítést, ha az ingatlant magánszemélytől vásárolja, aki nem tud áfás számlát adni. A kiegészítő kérdés pedig az volt, hogy az áfa-visszatérítéshez elégséges-e az adásvételi szerződés.

A válasz:

A válaszadó szakértők szerint az áfa-visszatérítésről a kérdésben jelzett feltételek mellett a lakásvásárlónak le kell mondania. A helyzet ugyanis az, hogy számlák nélkül az adó visszaigénylése nem megoldható. Azonban nem csak azért, mert magánszemélytől vásárolja az ingatlant. Hisz az áfát valóban vissza lehet igényelni legfeljebb 150 négyzetméteres lakás vagy 300 négyzetméteres családi ház esetében, a régi és az új áfaérték különbözetének erejéig, de legfeljebb 5 millió forintig. Erre az építkezés során bekerült anyagok és eszközök számlája alapján, vagy az építési telek vételárát igazoló számla alapján magánépíttető lehet jogosult. Azonban a levélírónál más helyzet áll fenn. Attól függetlenül, hogy magánszemélytől vagy beruházó vállalkozástól vásárol, itt nem saját építkezésről van szó, vagyis az áfát nem ő, hanem az építkezést végző igényelhetné vissza. Amennyiben gazdasági társaság épít, és a lakásvásárló készen, használatbavételi engedéllyel veszi át az ingatlant, ebben az esetben termékértékesítésről van szó, amelyre az adó-visszatérítési támogatás nem igényelhető.

(csalad.hu)