Hírek

Nézd meg az új ingatlanokat

JÁR-E TÁMOGATÁS GYES-EN, MUNKA NÉLKÜL? KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

CSOK: egy sorozatban hozunk konkrét és alaposan körüljárt példákat a családok számára fontos támogatási feltételekről.

Az év elején kibővített CSOK hatalmas sikernek tűnik. Nem véletlen, hogy rengetegen érdeklődnek iránta. Az otthonteremtési szabályozás azonban – mint minden jogszabály – kíván némi értelmezést.

A CSOK-kal kapcsolatos kérdések sorában a következő az, hogy évek óta munkahely nélkül milyen lehetőségei vannak egy családnak.

A kérdés:

A levélíró három gyermeket nevel egyedül, viszont 2008 óta nincs bejelentett munkahelye. A  sorban születő gyermekek miatt az érdeklődő 8 éve otthon van, és csak családi pótlékot, illetve GYES-t kap, de nem biztos benne, hogy ezzel kiesik-e az otthonteremtési támogatás köréből.

A válasz:

A válasz szerint nem elég azt vizsgálni, hogy valakinek van-e bejelentett munkaviszonya. A levélírónak egyedülállóként alapvetően a használt lakások vásárlására járó otthonteremtési kedvezményről érdemes gondolkodnia, mert ha élettársa sincs, legfeljebb erre lehet jogosult még három gyermekkel is. Azonban ehhez is több feltételt kell teljesítenie: egyrészt nem lehet az adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása. Emellett 30 napnál nem régebbi okirattal kell igazolni, hogy az igénylő társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik, méghozzá legalább 180 napja, legfeljebb 30 nap megszakítással.

A levélíró szempontjából érdekes kérdés, hogy gyermekgondozási segélyt kap. Ez ugyanis csak akkor jelent biztosítotti jogviszonyt, ha a GYES-t az szülő fizetés nélküli szabadság idején kapja. A levélből azonban látható, hogy nem erről van szó, a kérdezőnek ugyanis tartósan nem volt munkaviszonya. Emiatt sajnos egyelőre elesik a CSOK igénylésének lehetőségétől.

(csalad.hu)